
Het Brabants Omgevings Datalab (BOD) is de centrale plek van de drie Brabantse Omgevingsdiensten en de Provincie Noord-Brabant waar data wordt binnengehaald, bewerkt en gevisualiseerd, om tot informatie van toegevoegde waarde te komen. Esmee Kramer (Data Scientist bij het BOD) vertelt over de nieuwste ontwikkelingen.
Innoveren en experimenten zijn twee belangrijke doelen van het BOD. Naast het koppelen van verschillende databronnen en het tonen van informatie in dashboards, zetten we nu ook de volgende stap om kunstmatige intelligentie oftewel Artificial Intelligence (AI) toe te passen. Artificial intelligence (AI) omvat verschillende technieken waarbij we een computer (met modellen) bepaalde dingen kunnen laten leren. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van de snelle rekenkracht van computers en de mogelijkheid om veel data tegelijk te analyseren, en daarin patronen te herkennen.
Image recognition
AI kun je voor verschillende toepassingen gebruiken, denk aan het voorspellen van energiegegevens van bedrijven, het automatisch analyseren van een tekstveld bij klachten, of het herkennen van objecten door middel van foto’s. Bij de laatstgenoemde toepassing zagen we bij het BOD veel kansen, mede omdat foto’s nog een weinig gebruikte vorm van data zijn binnen de omgevingsdiensten. Deze techniek, waarbij een model getraind wordt om bepaalde objecten op (lucht)foto’s te herkennen, heet image recognition.
‘Onbekende’ mestilo’s opsporen
Een van de gebieden waarop we direct relevantie voor image recognition zagen, is het opsporen van ‘onbekende’ mestsilo’s. Binnen de agrarische sector is mest een belangrijk onderdeel (met het oog op illegaliteit in de keten van de verwerking hiervan) dat bij verschillende projecten in 2021 naar voren komt. In het gesprek met interne stakeholders is naar voren gekomen dat het belangrijk is om een zo volledig en actueel mogelijk overzicht te hebben van alle mestsilo’s in Brabant. Dat biedt nieuwe kansen voor risicoprioritering. Het beoogde resultaat is dan ook om tot een lijst met mestsilo’s te komen die de omgevingsdiensten nu nog niet in het vizier hebben. Het gebruik van deze intelligente techniek kan in de toekomst ook worden ingezet voor andere milieurelevante thema’s. Het BOD speelt hiermee in op de state-of-the-art technieken en zet zo de eerste echte stappen in de wereld van Data Science.
Meer informatie
Contactpersoon van het BOD bij de ODZOB is Jeroen Bax, e-mailadres jeroen.bax@odzob.nl.