Het werk van een toezichthouder van de ODZOB is omvangrijk en brengt dilemma’s met zich mee. Het kost tijd om een controle zorgvuldig te doorlopen. En soms spelen er uiteenlopende belangen van een opdrachtgever of ondernemer die het toezicht houden lastig kunnen maken.
Asbest
Onze toezichthouders asbest beoordelen voor een aantal gemeenten de sloopmeldingen en de bijgevoegde asbestinventarisatierapport(en). Een controle op een asbestsanering kan tot stand komen door regulier toezicht, themagericht toezicht, slecht naleefgedrag van de betreffende saneerder of door een asbestsanering met een vergroot risico voor de leefomgeving (bij een onjuiste verwijderingsmethode).
Hoe ziet dit in de praktijk eruit?
Raadsleden en wethouders uit onze regio gingen tijdens de OD on Tour-week op pad. Een van onze toezichthouders asbest nam ze mee naar een locatie waar een asbestsanering plaatsvond. Op veilige afstand konden de deelnemers zien wat er bij zo’n sanering allemaal komt kijken. En dat is toch wat meer dan simpel ‘asbest verwijderen’. Het heeft een uitgebreid voor- en na-traject.
Zwemwater
Voor geheel Brabant beoordelen onze toezichthouders zwemwater de waterkwaliteit en veiligheid van zwembaden en zwemplassen. Tijdens de OD on tour werd een zwembad bezocht dat op een innovatieve wijze de waterkwaliteit op orde houdt. Deze ondernemer neemt zijn verantwoordelijkheid voor de waterkwaliteit en dat is geheel in lijn met de aanstaande Omgevingswet. Dan kan de toezichthouder in opdracht van de provincie tijd steken in andere locaties die om extra aandacht vragen.
