Zo’n 60 aanwezigen van gemeenten uit de regio Zuidoost-Brabant, de Provincie Noord-Brabant, Veiligheidsregio en Omgevingsdienst waren aanwezig.
Wethouder Van den Waardenburg van de gemeente Helmond opende de bijeenkomst. Ze gaf aan hoe de gemeente Helmond op diverse vlakken te maken heeft met het thema omgevingsveiligheid en waarbij samenwerking cruciaal is.
Digitaal Stelsel Omgevingswet
Vervolgens werd door Remco Rinzema van de ODZOB een presentatie over het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) verzorgd. Het DSO is de digitale ondersteuning van de toekomstige Omgevingswet. Remco gaf aan dat onze informatievoorziening zich meer moet gaan richten op monitoring en nog meer op samenwerking. Hij lichtte toe hoe ver het DSO is en hoe alle milieuthema’s een plek moeten krijgen in het digitaal stelsel. Een eerste demo van het stelsel werd getoond.
Flitspresentaties
Daarna werden de aanwezigen meegenomen in 3 korte presentaties over verschillende onderwerpen.
Energietransitie: gezond of niet?
Marco Poorts van Enexis vertelde dat de energietransitie leidt tot meer elektriciteit en tot meer magneetvelden. Deze magneetvelden zorgen voor straling. Nederland heeft een voorzorgsbeleid als het gaat om straling van die maagneetvelden. Dat voorzorgsbeleid heeft echter geleid tot meer zorgen en onrust. Conclusie van zijn verhaal: de energietransitie is niet slecht voor de gezondheid.
De (on)veiligheid van de lithiumbatterij
Hans Verhoeven van de ODZOB lichtte de risico’s van de lithiumbatterij toe: de batterij die onder andere in elektrische fietsen en auto’s zit, in telefoons, etc. Ook de zogenaamde ‘buurtbatterij’ valt onder deze groep: een batterij om lokaal tijdelijk elektriciteit op te slaan, die is opgewekt door zonnepanelen uit de buurt. Regelgeving voor deze batterijen ontbreekt nog, hier wordt landelijk wel aan gewerkt.
Het Basisnet: komen er nog meer gevaarlijke stoffen over het spoor totdat de Betuwelijn klaar is?
Daarna kwam Henri van der Velden van de gemeente Eindhoven aan het woord. Hij lichtte het dilemma toe: van de ene kant is er en steeds grotere toename in het vervoer van gevaarlijke stoffen. En tegelijkertijd heb je te maken met de stedelijke verdichtingsopgave.
Deelsessies
Na de pauze kon men deelsessies volgen. De volgende sessies stonden op het programma:
1. MER in relatie tot tijdelijke woonunits, door Marcel Soppe (Gundelach Advocaten)
2. Aandachtsgebieden Omgevingswet, door Marijke Besselink (Instituut Fysieke Veiligheid)
3. Pilot calamiteiten alerteringssysteem Alert4Omgevingen, Frits Rutten (Stichting Bedrijventerreinen Helmond)
Naast de inhoudelijke kennis en praktijk die deze middag werd gedeeld, werd volop genetwerkt. De organisatie kijkt terug op een geslaagde middag. Voor herhaling vatbaar.
