Paraat staan voor calamiteiten en klachten
Wie wil niet weten hoe onze calamiteitendienst werkt? Dit jaar werd de Calamiteiten-tour maar liefst 4 keer gehouden. Met casuïstiek, beeldmateriaal en een rit naar een fictieve calamiteit in een regiogemeente namen ODZOB-collega’s Rens, Rob en Sander de deelnemers mee in de wereld van calamiteiten bij nacht en ontij. In 1,5uur tijd kregen deelnemers inzicht in wat we dagelijks doen om de leefomgeving gezond en veilig te maken én te houden.
"De casussen met foto’s van bijvoorbeeld drugsafvalbranden spreken iedereen aan"
Toezichthouder Rob
24/7 samenwerken
Meldingen over geurhinder van bedrijven, een brand waarbij asbest vrijkomt, een lekkage van gevaarlijke stoffen of dumpingen van drugsafval. Onze leden van de calamiteitendienst staan 24/7 klaar en weten vooraf nooit wat ze te wachten staan. Dit vraagt goede organisatie en benadering op maat. Zo staat elke week een duo van 2 ODZOB-collega’s in verbinding met politie, brandweer en veiligheidsregio.
Veel gestelde vragen
Tijdens de tours werden veel vragen gesteld en dat leidde tot brede gesprekken over het dagelijkse werk van de ODZOB. Wat de deelnemers vaak niet wisten was dat de calamiteitendienst een nevenfunctie is en dat meldingen van de MilieuklachtenCentrale bij de geconsigneerde kunnen binnenkomen.
Meer informatie
Je vindt meer informatie over het werk van de consignatiedienst en de afhandeling van meldingen op de pagina Expertises en de pagina MilieuklachtenCentrale.
