De nieuwsbrief van het Regionaal Meetnet van december is weer uit, met daarin onder andere een artikel over het verdiepend onderzoek luchtkwaliteit en beleving leefomgeving in agrarisch gebied.
Het is bekend dat de agrarische sector invloed heeft op de luchtkwaliteit. Hoe groot deze invloed is en welke processen hier een belangrijke rol bij spelen is nog niet veel over bekend. En hoe heeft een wisselende luchtkwaliteit invloed op de leefomgeving? Daarom voeren de Universiteit Utrecht, het RIVM, en de GGD in 2022-2023 wetenschappelijk onderzoek uit naar de luchtkwaliteit en beleving van de leefomgeving van omwonenden in agrarisch gebied.
Met het onderzoek willen we nagaan of er wel of niet een verband is tussen de uitstoot van stoffen uit de veehouderij, metingen van de luchtkwaliteit en hoe omwonenden dit ervaren. In dit artikel vertellen we u graag meer over wat dit onderzoek inhoudt en hoe ver we zijn.
Wat wordt onderzocht?
Het onderzoek, dat in het kader van het Regionaal Meetnet wordt uitgevoerd, bestaat uit twee delen: meten van stoffen in de lucht en een leefomgeving belevingsonderzoek.
Meten van stoffen in de lucht
Met een vast meetnetwerk van relatief goedkope sensoren meten we de luchtkwaliteit op en rondom een veehouderij tot bij de omwonenden. We meten ammoniak en fijnstof. We onderzoeken hiermee of deze sensoren gevoelig genoeg zijn om deze stoffen in de buitenlucht te kunnen meten. Verder plaatsen we nauwkeurigere meetapparatuur op twee locaties: één met veel veehouderijen en één met weinig veehouderijen in de omgeving. Op deze twee meetlocaties staan groene meetboxen waarin de meetapparatuur is opgesteld. Deze meetpunten worden gebruikt om de sensoren op en rondom veehouderijen te controleren op betrouwbaarheid en validiteit, en verschillen over de tijd nauwkeurig te bepalen. Naast fijnstof en ammoniak meten we hier ook andere luchtverontreinigende stoffen. Het gaat dan om fijnstof samenstelling, zogenaamd secundair fijnstof (stof dat ontstaat wanneer ammoniak met andere stoffen in de lucht reageert) en endotoxinen (celwandresten van bacteriën).
Leefomgeving belevingsonderzoek
Omwonenden in de buurt van veehouderij waar met sensoren gemeten wordt, wordt gevraagd om met een belevingApp regelmatig aan te geven hoe zij hun leefomgeving waarderen en beleven. Hiermee onderzoeken we de relatie tussen de waarnemingen van de sensoren en de beleving van de leefomgeving.
Hoe ver zijn we?
We zijn verheugd dat we verschillende locaties gevonden hebben om de metingen uit te voeren. In het najaar zijn de locaties waar de metingen met nauwkeurige meetapparatuur gaan plaatsvinden ingericht met een meet container (zie afbeelding) en in de komende weken wordt de meetapparatuur geplaatst. Wij waarderen het zeer dat ondernemers bereid zijn om een stukje van hun terrein hier voor beschikbaar te stellen.
Het hele artikel is te lezen in Nieuwsbrief 12 Regionaal Meetnet Lucht & Geluid. Deze is als PDF te downloaden op www.odzob.nl/meetnet.

meetcontainer