Van al het A- (onbehandeld, schoon hout) en B-hout (verlijmd of geverfd) wordt slechts een kwart gerecycled. De rest wordt nog steeds verbrand. Dit kan echt stukken beter. Er is alleen geen regelgeving die hierop stuurt. Dit blijkt uit onderzoek dat wij als Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB) gedaan hebben.
De ODZOB heeft binnen het regionale werkprogramma voor toezicht gekeken naar de kansen voor circulaire economie bij hout en de mogelijkheden voor vergunningverlening, toezicht en handhaving bij de ODZOB. Onze wettelijke taak is vooral ervoor zorgen dat afvalstoffen gescheiden worden gehouden, worden afgevoerd naar een erkend inzamelaar en op de goede manier worden verwerkt. Het nieuwe Circulaire Materialen Plan dat het Rijk voorbereidt en dat naar verwachting in werking treedt in 2025, zal deze situatie voorlopig niet veranderen. Bij gebrek aan scherpere regelgeving, willen we als ODZOB de beperkte wettelijke mogelijkheden die er zijn goed benutten en samen met gemeenten een stimulerende rol pakken.
Kansen voor gemeenten en ODZOB
Behalve dat toezichthouders extra alert zijn op het correct scheiden en afvoeren van afvalstoffen, kunnen zij ondernemers informeren over circulair ondernemen via deze folder (gemaakt door ODNL) met handige tips. En als een bedrijf echt aan de slag wil met circulaire economie (CE) kan een toezichthouder een bedrijf attenderen op de CE-coaches die binnenkort door de provincie worden aangesteld. De verwachting is dat meer bedrijven afvalstoffen van een ander bedrijf gaan inzetten als grondstof. Vaak is daarbij een einde-afval beoordeling door de omgevingsdienst nodig om milieu- en gezondheidsrisico’s te beperken.
De vergunningverlener kan circulariteit stimuleren door in vooroverleg met ondernemers circulaire mogelijkheden te bespreken, zoals het inzetten van secundaire grondstoffen in plaats van primaire en een eventuele einde-afvalstof beoordeling, het hergebruiken van materialen, zo hoogwaardig mogelijk verwerken van afvalstoffen, etc. Afvalpreventieonderzoek en een (secundair) grondstoffenonderzoek kunnen ook in de vergunning worden voorgeschreven.
Een van de kansen die we zien is dat wij gemeenten praktijkvoorbeelden aanreiken waarbij afval op de milieustraat wordt “voorbereid voor hergebruik” of waarbij er wordt gezorgd dat het onder de noemer van voortgezet gebruik opnieuw ingezet kan worden. Onze rol is dan ervoor zorgen dat de initiatieven voldoen aan regelgeving.
Een andere kans voor gemeenten zit hem in het stimuleren van circulair bouwen en circulair slopen. In onze regio is een groot deel van het houtafval, namelijk 88%, afkomstig van bouw en sloop.
Vervolg
Als we nu een andere keten dan hout hadden uitgekozen, hadden we dan meer of andere aanknopingspunten gevonden? In het nieuwe Circulaire Materialen Plan zal een deel van de sectorplannen die nu in het Landelijk Afval Plan staan, terugkomen als zogenaamde ketenplannen, waaronder ook een ketenplan voor hout. Zo’n ketenplan bevat naast het wettelijk toetsingskader ook een schets van de ideale keten. Zo krijgen partijen een beeld van de te verwachte ontwikkelingen.
Een van de aanbevelingen uit het onderzoek is om deze ketenplannen te bestuderen om te zien welke stromen interessant zijn voor CE-keten projecten. Bij voorkeur doen we dit samen met de andere drie Brabantse omgevingsdiensten als onderdeel van een opdracht van de provincie aan de omgevingsdiensten. De provincie en de drie Brabantse omgevingsdiensten werken al een aantal jaren samen op het onderwerp circulaire economie. De afgelopen tijd is de samenwerking geïntensiveerd en is een opdracht geformuleerd om circulaire economie in het VTH-domein te verankeren. Binnenkort wordt hierover besloten.
En omdat er uit het onderzoek nu juist kansen komen voor gemeenten om een circulaire economie te stimuleren, willen we in 2025 een sessie organiseren met de gemeenten over wat zij en de ODZOB kunnen met de aanbevelingen uit dit onderzoek.
Meer informatie
Wilt u het rapport graag ontvangen of heeft u andere vragen op het gebied van CE? Neem dan contact op met Erica Derijcke via duurzaamheid@odzob.nl.