Interventieteams: samen optreden tegen ondermijning
Als omgevingsdienst zijn we actieve partner in de drie regionale interventieteams die regelmatig acties uitvoeren op bedrijfs- en industrieterreinen, in het buitengebied en bij woningen.
Als omgevingsdienst zijn we actieve partner in de drie regionale interventieteams die regelmatig acties uitvoeren op bedrijfs- en industrieterreinen, in het buitengebied en bij woningen.
Welke tekortkomingen - met specifiek invloed op de gezonde en veilige leefomgeving - zijn er in de glastuinbouwsector? Om daar achter te komen, duiken agrarisch toezichthouders Frans Hilverda en Rob Hoeben sinds 2021 de kassen in.
Fijn stof lag in 2021 als een deken over Zuidoost-Brabant, waarbij 30% vanuit de eigen regio komt. En in de maanden van april tot en met juli worden er maandgemiddelde concentraties fijnstof in het buitengebied gemeten die 5 tot 20% hoger zijn dan in de stad.
Van bakkerijen tot onderwijsinstellingen en van bedrijfshallen tot (gemeente)kantoren. Het team duurzaamheid van de ODZOB komt overal. Nieuwste loot aan de stam: energiecontroles.
Het omgevingsplan bevat de gemeentelijke regels voor de fysieke leefomgeving. Bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 heeft elke gemeente 1 omgevingsplan voor het eigen grondgebied. De ODZOB heeft in een infographic al deze regels op een overzichtelijke manier samengebracht.
Nadat er twee jaar een landelijk vuurwerkverbod was door corona, is de verkoop van consumentenvuurwerk dit jaar weer toegestaan. Toezichthouders van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB) gaan op pad de bedrijven te controleren op de veiligheidsvoorschriften rond de verkoop en opslag van vuurwerk.
Op donderdag 24 november vond de 13e Brabantse Studiedag Omgevingsveiligheid plaats in het Philips Stadion in Eindhoven. Ruim 140 veiligheidspartners kwamen naar Eindhoven deze dag.
Lees in deze 2 korte artikelen over de landelijke ontwikkelingen stikstof en het aflopen van het Programma Omgevingswet.
Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) kunnen veel impact hebben op de leefomgeving. De ODZOB wil inzichtelijk krijgen waar en hoe er in Zuidoost-Brabant met ZZS wordt gewerkt. Projectleider Ruud van Beekveld vertelt in dit artikel meer over de aanpak.
De Universiteit Utrecht, het RIVM, en de GGD onderzoeken of er wel of niet een verband is tussen de uitstoot van stoffen uit de veehouderij, metingen van de luchtkwaliteit en hoe omwonenden dit ervaren. Een artikel in de Nieuwsbrief Regionaal Meetnet gaat in op de inhoud en vorderingen van dit onderzoek.
Het is belangrijk om natuur te integreren in omgevingsvisies, omgevingsplannen en omgevingsprogramma’s. Albert Raaijmakers legt uit waarom.
Met geluidbelastingkaarten moeten 6 gemeenten in onze regio hun inwoners informeren over het omgevingslawaai waaraan zij worden blootgesteld. De ODZOB maakt deze kaarten; na de inventarisatie met kaarten en tabellen volgt nu het op- en vaststellen van de actieplannen.
Op donderdag 24 november vindt voor de 13e keer de Brabantse Studiedag Omgevingsveiligheid plaats in Eindhoven.
Op 1 juli 2023 treedt waarschijnlijk de Omgevingswet in werking. De Wet bodembescherming (Wbb) verdwijnt daarmee. De volgende overgangswetgeving wordt van kracht voor aanvragen voor de provincie Noord-Brabant en de gemeente Eindhoven.
Controles zijn geen doel op zich; je stimuleert de ondernemer om de regels te volgen
Het gesprek over de regelgeving, de stikstofproblematiek en de dilemma’s waar boeren nu voor staan
Gebiedsontwikkeling woningbouw.
Veldhovenaren blij met behoud kerktoren
Paraat staan voor calamiteiten en klachten