Deze pagina bevat handige informatie voor badhouders. Zo staat er bijvoorbeeld waar je Legionella moet melden en hoe je energie kunt besparen.
ZIN
ZIN staat voor Zwemwaterkwaliteit In Noord-Brabant. Dit online systeem toetst maandelijks de analyseresultaten die badhouders moeten invoeren. Het systeem maakt direct contact met de overheid mogelijk zonder dat er een laboratorium tussen zit. Meer informatie vindt u in de "Beleidsregel ZIN" bij "Documenten" en bij de link naar "Veel gestelde vragen".
Andere vragen of tips over ZIN kunt u mailen naar zwemwater@odzob.nl of stellen via T: 088-369 03 10. Dit nummer is bereikbaar op maandag, dinsdag, woensdagochtend en donderdag.
Legionella
Badinrichtingen waar aërosolen kunnen vrijkomen, in hoeveelheden, die in geval van inademing, nadelige gevolgen kunnen hebben voor de volksgezondheid, moeten een risicoanalyse uitvoeren. In de risicoanalyse moeten in ieder geval de locaties binnen de badinrichting worden beschreven, waar zich aerosolvorming kan voordoen (risicopunten). Blijkt uit de risicoanalyse dat er risicopunten zijn dan moet een beheersplan worden opgesteld. Risicopunten zijn bijvoorbeeld whirlpool, glijbaan, spuitelement, bruisbank etc. Deze moet u halfjaarlijks laten onderzoeken op Legionella. De analyseresultaten moet u melden via het digitale systeem ZIN (zie hierboven voor meer informatie).
Een overschrijding Legionella (> 99 kve Legionella) moet u onmiddellijk telefonisch melden bij de MilieuKlachtenCentrale, T: 073 6812821. Dit nummer is 24/7 bereikbaar.
Let op: een legionellabesmetting van leidingwater (bijvoorbeeld bij de douches) meldt u bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (zie de link hiernaast).
Zwembad beginnen, wijzigen of uitbreiden
Wilt u een zwembad beginnen, wijzigen of uitbreiden en daarbij openstellen voor publiek? Dan bent u verplicht hiervan een melding te doen. U doet de melding uiterlijk 3 maanden voor de aanvraag van de bouwvergunning, of- indien geen bouwvergunning nodig is- 3 maanden voor de start van de werkzaamheden, via de provincie Noord-Brabant. Zie de link hiernaast naar het meldingsformulier.
RVS
Bepaalde typen roestvaststaal (rvs) zijn niet bestand tegen chloordampen in overdekte zwembaden. In overdekte- en gedeeltelijk overdekte badinrichtingen tasten deze chloordampen bepaalde soorten rvs aan. Het rvs corrodeert waardoor breuken kunnen ontstaan.
Daarom verplicht de Regeling Bouwbesluit eigenaren van zwembaden verplicht om voor 1 januari 2017 aan te tonen dat er geen gevaarlijk rvs meer in hun zwembad aanwezig is. Deze onderzoeksplicht betekent dus dat de eigenaar gevaarlijk rvs moet verwijderen of vervangen.
Energie
Badinrichtingen zijn al jaren verplicht om elke energiebesparende maatregel te treffen die zij binnen vijf jaar kunnen terugverdienen. Zo is dat geregeld in de Wet Milieubeheer. Het gaat om een lijst met totaal 46 maatregelen; of deze van toepassing zijn is afhankelijk van de aanwezige voorzieningen zoals bijvoorbeeld waterglijbanen, binnen en/of buitenbaden, kelderruimte etc. In de leaflet "energiebesparing zwembaden" onder 'Documenten' vindt u meer informatie.