Van bakkerijen tot onderwijsinstellingen en van bedrijfshallen tot (gemeente)kantoren. Het team duurzaamheid van de ODZOB komt overal. Nieuwste loot aan de stam: energiecontroles.
Veel bedrijven en instellingen proberen vanwege de klimaatproblematiek om hun energieverbruik in toom te houden. Ze hebben een energiebesparingsplicht. De geëxplodeerde gas- en elektriciteitsprijzen geven natuurlijk nog een extra zet. Maar er kan veel meer bespaard worden. Daarom werken er sinds 1 januari twee gespecialiseerde energietoezichthouders bij de ODZOB, Ank Hermens en Gabriel Achaw. Zij worden betaald met de SPUK/THE-gelden. “Voorheen was het energietoezicht een klein onderdeel van het Regionaal Operationeel Kader Milieutoezicht en handhaving (ROK TH)”, vertelt Ellis Vermeulen, adviseur Duurzaamheid en Energie. “Door de SPUK-gelden kan er uitgebreider energietoezicht plaatsvinden.”
Lekkende compressor
Bedrijven moeten alle energiebesparende maatregelen uitvoeren die een terugverdientijd van minder dan vijf jaar hebben. Ze rapporteren over wat ze wel/niet hebben gedaan, en (bij ‘niet gedaan’): waarom niet. Daar wordt het interessant voor energietoezichthouder Ank Hermens: “Tijdens mijn controles moedig ik ondernemers en instellingen aan om echt naar hun verbruik te kijken. Neem de verlichting: zijn er nog TL-lampen in het pand? Ook cv-installaties en ventilatiesystemen hebben vaak nog besparingspotentieel.”
Heel interessant: de meterkast. “Als bedrijven met een slimme meter per uur de standen laten uitlezen, kunnen ze analyseren waar het verbruik vandaan komt. Misschien is het de verlichting, of staat er ergens een lekkende compressor?” Over compressors gesproken, vaak ziet Ank dat de warmte die zo’n compressor genereert beter benut kan worden. “Die vliegt dan door een rooster naar buiten. Jammer, je kunt je pand ermee helpen verwarmen.” Ook zonde: een transportdeur die onnodig warmte laat ontsnappen. Ank Hermens weet waarop ze moet letten want ze werkte eerder voor gemeenten als energietoezichthouder.
Verantwoording en afstemming
“We leggen op verschillende manieren verantwoording af over de SPUK-gelden”, vertelt Ellis Vermeulen. “Twee keer per jaar laten we via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland aan de minister van Klimaat en Energie zien waar we staan ten opzichte van het projectplan. Daarnaast leggen we volgens de Financiële-verhoudingswet verantwoording af over de budgetstromen.” Tot slot zijn er de gemeenten. “Die zijn bevoegd voor het toezicht dat wij voor hen uitvoeren, dus daar willen ze een stem in. Ze zijn betrokken via het algemeen bestuur en een ambtelijk overleg met de gemeenteambtenaren. Nu zijn we nog op zoek naar mensen die vanuit de gemeenten willen meedenken in een projectgroep.”
Dubbel bezoek
Veel bedrijven worden natuurlijk al regelmatig door de ODZOB gecontroleerd. Krijgen die nu voortaan dubbel controlebezoek? Ja en nee, legt Ellis Vermeulen uit: “Het energietoezicht op de industrie blijft gescheiden van de reguliere controle. Wel denken we mee met het team industrieel toezicht, bijvoorbeeld over bij welke branche de meeste winst te behalen is. Ook stemmen we onze planningen af.” Voor de agrarische sector is het energietoezicht nieuwer, en bovendien kampen veel boeren momenteel al met onzekerheden. “Daarom gaat team duurzaamheid samen op pad met de collega’s van team agrarisch. Dat is efficiënt voor de agrariërs, en ondertussen kunnen wij binnen de ODZOB van elkaar leren.”
Gemeenten helpen verduurzamen
Naast energietoezicht ondersteunt team duurzaamheid gemeenten met beleid. Ellis Vermeulen: “Mijn collega’s Johan van den Biggelaar en Erica Derijcke werken aan twee projecten voor de gemeente Best, waar ze het gemeentelijk vastgoed en bedrijventerreinen helpen verduurzamen.” Ondersteuning die ook voor andere gemeenten interessant kan zijn.
Het licht uit
Tegen het einde van het gesprek met Ellis en Ank gaat opeens het licht uit. Ah, een bewegingssensor – te lang stil gezeten! De ODZOB probeert in haar Eindhovense kantoor zelf uiteraard ook energie te besparen. “Ja, in principe moeten we ook ons eigen kantoor controleren”, lacht Ank Hermens. “Het ODZOB-gebouw heeft energielabel B”, weet ze. Sinds 1 januari is minimaal C verplicht voor alle kantoorpanden groter dan 100 m2. Daarover doet team duurzaamheid ook een project. Ellis Vermeulen: “Het toezicht op het energielabel ligt bij de gemeenten, die ook die klus bij ons kunnen wegleggen. We hebben voor een aantal gemeenten kantooreigenaren aangeschreven over de aankomende verplichting, en nu gaan we er voor meerdere gemeenten op toezien of kantoorpanden eraan voldoen.” Als een kantooreigenaar is bezocht door een energietoezichthouder en de gevraagde maatregelen uitvoert, komt dat C-label vanzelf dichterbij. “Zo slaan we twee vliegen in één klap!”
Meer informatie of vragen over dit onderwerp? Neem contact op met de ODZOB via het algemene telefoonnummer 088 3690 369 en vraag naar Ellis Vermeulen.