Sinds 2016 werken de Brabantse omgevingsdiensten, veiligheidsregio’s en waterschappen aan een vernieuwende aanpak voor risicorelevante bedrijven. Dit zijn bedrijven die net niet onder het Besluit risico’s zware ongevallen (Brzo) vallen, maar wel een risico kunnen vormen.
Met de komst van de Omgevingswet spreken we niet meer van Brzo maar van ‘Seveso inrichtingen’. De 9 diensten hebben daar een methodiek voor ontwikkeld. De methodiek is erop gericht de bedrijven zelf te stimuleren tot verbetering van hun risicobeheersing. Het toezicht gebeurt op auditmatige basis en vergt andere competenties en vaardigheden van een toezichthouder. Daarom is er een kennisbank ontwikkeld, zijn er leermodules gemaakt en zijn trainers opgeleid. Voor dat laatste hebben de diensten (via Omgevingsdienst NL) een subsidie ontvangen waarvoor de ODZOB de penvoerder is. Zo kan de methodiek verder uitgerold worden bij andere omgevingsdiensten, veiligheidsregio’s en waterschappen buiten Brabant. Er zijn andere regio’s in het land die interesse hebben in deze methodiek of die deze methodiek inmiddels al gebruiken.
Interventietoezicht, wat is dat?
Het doel van interventietoezicht is meer resultaat voor de omgeving door vooral gebruik te maken van wat bedrijven zelf kunnen doen. Daarbij gaat de methodiek uit van drie uitgangspunten:
1. van reactief naar proactief gedrag: gericht op het voorkomen van problemen en overtredingen in plaats van het reageren op problemen en overtredingen;
2. van regelgericht naar risico- of doelgericht: primaire focus bij de toezichthouder ligt op risico’s en niet op regels;
3. beoordelen en stimuleren van risicobeheersing door het bedrijf zelf.
Animatiefilm Brabantse methodiek
Er is een animatiefilm (Methodiek Schone Leefomgeving) gemaakt over deze Brabantse methodiek. Deze animatie wordt toegepast bij de (risicorelevante) bedrijven die nog niet bekend zijn met de methodiek en is onder andere ook interessant voor bevoegde gezagen en de toezichthoudende overheden. De animatiefilm laat zien hoe de methodiek werkt en hoe bedrijven zelf hun verantwoordelijkheid kunnen nemen en daar ook zelf van kunnen leren.
Samen op weg naar een veiligere, duurzamere en schonere leefomgeving.
Meer informatie Bertwin van Dinther, b.vandinther@odzob.nl